Митрополит Августин: Громади захоплених храмів єпархії залишилися в УПЦ

Митрополит Августин: Громади захоплених храмів єпархії залишилися в УПЦ

З більш ніж 250 парафій Білоцерківської єпархії в період масового церковного рейдерства активісти ПЦУ захопили тільки три храми, розповів митрополит Августин.

Всі громади захоплених в Білоцерківській єпархії храмів залишилися вірними Українській Православній Церкві. Про це митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин (Маркевич) розповів в коментарі«Першому Козацькому».

Ієрарх зізнався, що після Майдану і Томосу у нього були побоювання щодо того, що в очолюваній ним єпархії можуть початися хвилювання і розділення, але «я приємно здивований»: маючи більше 250 парафій, 180 священнослужителів і 6 монастирів, в ПЦУ пішов тільки один прихід , який раніше прийшов до Церкви з розколу.

«У нас захоплено три храми, – розповів митрополит Августин. – Але громади не перейшли нікуди. І це була для мене приємна несподіванка: люди тримаються разом, поважають священиків, священики відчувають братерську єдність».

За його словами, така установка на братерські відносини існує в Білоцерківській єпархії з самого початку його перебування тут в якості правлячого архієрея.

«Зрозуміло, що єпископ – це керівник, але в душі, психологічно, я навіть не отець, а старший брат, – пояснив він. – Ця модель добре працює. І тому важливо, коли буваєш на парафіях, знаходити час для позабогослужбового спілкування – на вулиці, ще десь. У цьому я переконався, коли на деяких парафіях були спроби зробити заколот і перейти: я приїжджав, робили збори, пояснював, відповідав на питання і все ставало ясно».

В даний час, розповів митрополит, в єпархії будуються близько 20 храмів, і, якби не карантин, частина з них в цьому році вже були б відкриті.

«Молимося за те, щоб швидше ця напруга пройшло, тому що в психологічному, моральному плані, карантин пригнічує. <…> Закликаю людей бути розсудливими, довірятися Богу і пам’ятати, що без Його святої волі нічого не буває», – додав митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *